Dancing Voice
DV1_square
DV3_square
DV2_Square

Tanssi-improvisaatiota laulun äärellä: Satu Rekola ja Katri Lausjärvi. Pianistina Taina-Maaria Rautasuo.

PIA FREUND - SATU REKOLA 

Dancing Voice - Ääni-liike kurssit ja opetus


 


 

KESKUSTELUA KEHON JA ÄÄNEN ÄÄRELLÄ 

Satu ja Pia 2020

 Pia Freund: 

”The skin is open, the flesh is relaxed” 

”Anna koko kehosi ihon hengittää…” 
 

Mm. nämä tanssitunneilla opettajien lausumat ajatukset saivat minut säpsähtämään;  tämähän on juuri sanoitettu samoin kuin mitä olen itse aina ajatellut hengityksen ja laulun virtaamisesta.  

 

Omien tanssiopintojeni myötä laulupedagogiikkani lähti uusille siiville - lähdin tutkimaan miten ajatus ”koko keho laulaa” voisi vielä paremmin ilmaista ja välittää tekstin ja musiikin ehdottamia tunteita liikkeen tuoman vapauden ja energian avulla. Miten laulava keho voisi vielä ihanammin vapautua aistimaan hengityksen virtaamista, myös hiljaisuuden dynamiikkaa. Minua kiinnostaa  äänen resonointi, joka voi saada kaikupohjan kehon maadoittumisesta. Maadoittumisen avulla keho ketjuuntuu ja energia voi virrata vapaasti.

 

Satu Rekola:

Koen tärkeäksi erilaisten kehotietoisuutta herättävien harjoitusten ja mielikuvien kautta konkretisoida asioita. Jokainen työskentelee omista lähtökohdista käsin.

  

Pia:

Kyllä!

Minua kiinnostaa jokaisen instrumentin ainutlaatuisuus, sen henkilökohtaisuus.  

 

Satu: 

Ruumiillisuudesta on käyty paljon keskustelua, ja siitä ettei ruumis ole instrumentti vaan ”ihmisen asuinsija” ja samalla side maailmaan. Opetuksessani pyrin tuomaan esiin, että ruumis on koko ajan elävä ja kokeva, läsnäoleva.  

 

Pia: 

Myös laulun äärellä koen tärkeäksi purkaa kehon välineellistämistä. On ennemminkin kiehtovaa, kuinka ääni ja keho voi viedä runoa ja musiikkia vielä pidemmälle - tuoda siihen oman sielunsa, kehon muistot ja muistin. 

 

Satu: 

Omaa tanssiani ja opetustani tarkastellessani, voin todeta sen keskiössä olevan havainnoivan ruumiin, joka todentaa ja tanssii esille omaa eksistenssiään. Mielestäni tanssin lähde on olevainen ruumis, ei esittävä ruumis.

 

Pia: 

Kehon kuunteleminen herkistää aistit vastaanottamaan musiikin ja runon tunnetiloja, yllättäviäkin, odottamattomia impulsseja, sekä tekemään itse ehdotuksia. Tästä on mielestäni kysymys musiikin kommunikoinnissa. 

 

Näistä pohdinnoista oman instrumenttini äärellä lähti syntymään pedagoginen ajatusleikki tanssivasta äänestä, ”Dancing Voice”. Työparikseni sain tanssitaiteilija Satu Rekolan ja pianistiksi Taina-Maaria Rautasuon. Annamme yhdessä opetusta ääni-liike -kursseilla sekä yksityisesti, että eri opistojen kutsumina.  

   

 

 

 

TIEDUSTELUT JA
ILMOITTAUTUMISET:

Pia Freund:

piaf.song(at)gmail.com

 

KURSSIPÄIVÄT SYKSY 2020

MARRASKUU

28.11-29.11 Espoo, Omnia. 
 

KURSSIPÄIVÄT KEVÄT 2021

MAALISKUU

27.-28.3 

klo 11-15

Helsinki, Inductus Studio

 

TOUKOKUU

22.-23.5

klo 11-15

Helsinki, Inductus Studio

Indictus Studio on täydellisen muutoksen kokenut puutalo Helsingin Toukolan puutaloalueen reunalla osoitteessa Intiankatu 3. Perille pääsee helposti Arabianrantaan tulevilla raitiovaunuilla ja busseilla.

 
 
 
Pia ja Elias raatihuoneen kuva cor
Ellun treeni cor

Kuvissa: Elias Husgafvel ja Pia Freund

PIA FREUND - ELIAS HUSGAFVEL

Musikaalien näyttämöt odottavat Elias Husgafvelia

New York ja AMDA, American Musical and Dramatic Academy avasi ovensa 21-vuotiaalle Elias Husgafvelille syksyllä 2020. Matka ykkösketjun musiikin ja draaman akatemiaan on ollut kovan työn ja harjoituksen takana. 

Eliaksen opettaja, kansainvälisen uran luonut oopperalaulaja Pia Freund tietää mitä uran luominen vaatii. Niinpä hänen pedagogiikkansa pitää sisällään mahdollisimman laajan näkökulman; tyylituntemus, tekstitulkinta, kielten hallinta, näyttelijäntyön opiskelu - ne ovat kaikki elementtejä joista säteilevä lavatyöskentely syntyy.

Kaiken perustaksi täytyy tietysti luoda vahva ja luonnollinen äänitekniikka, jota Elias on Pian johdolla rakentanut kehollisuudesta lähtien, Dancing Voice -metodia toteuttaen. Kun laulun pohjana on vahva, mutta herkästi aistiva keho, tulkinnallinen värikirjo vapautuu.

 

LUE LISÄÄ: 

https://www.amusa.fi/fi/musikaalien-nayttamot-odottavat-elias-husgafvelia