top of page
DIALOGIA! -festivaali 2022
freund-webres--8
freund-webres--9
freund-webres--3

HÄMEENLINNAN RAATIHUONE

DIALOGIA! -festivaali
28.8.2022 | 18.9.2022 | 9.10.2022

DIALOGIA! -FESTIVAALI AVAA UUSIA OVIA MUSIIKIN, SANAN, KUVAN, TANSSIN JA TEATTERIN VÄLILLÄ. 

Hämeenlinnan Raatihuoneella voi viettää kiireettömän iltapäivän

28.8., 18.9.  ja 9.10.2022. Tule avaamaan mieleesi uusia maisemia! Eri alojen taiteilijat tulevat elokuusta alkaen Hämeenlinnan Raatihuoneelle laulamaan, soittamaan, lausumaan, esittämään ja näyttämään, mitä kaikkea ihmeellistä ja ihanaa maailmassa - jopa avaruudessa - on.

 

Ennen kaikkea me Dialogia-festivaalin järjestäjät haluamme kohdata sinut, katsojan ja kuulijan, henkilökohtaisesti yhteisessä tilassa.

Dialogia! -festivaalitapahtumien sarjan on ideoinut ja sen taiteellisesta suunnittelusta vastaa sopraano Pia Freund. Hän sanoo: ”Kaikki taidemuodot puhuvat lopulta samaa kieltä. Levottoman maailmanajan keskellä ihminen kaipaa elävää vuorovaikutusta! Toivonkin Dialogia! -sarjan yllättävän, avartavan, koukuttavan taiteen huikaisevaan maailmaan. Joskus on avattava ovi ja käveltävä siitä läpi,  jotta voi nähdä, mitä on toisella puolen. Miten suuri voikaan olla ilo, jos huomaa tulleensa johdatelluksi ovelle, jota ei aikaisemmin tuntenut! Intohimoinen tavoitteeni on luoda tapahtuma, joka houkuttelisi avaamaan tuon oven.”

Kolme ensimmäistä tapahtumaa toteutuvat Hämeenlinnan Raatihuoneella sunnuntai-iltapäivinä elo-, syys- ja lokakuussa. Yleisöllä on mahdollisuus viettää kiireetön iltapäivä esityksiä katsellen ja kuunnellen sekä osallistuen vuorovaikutteisesti kirjailijoiden, näyttelijöiden, säveltäjien, muusikoiden, kuvataiteilijoiden, valokuvaajien ja tanssijoiden kanssa dialogiin. Jatkoa seuraa kevään 2023 aikana todennäköisimmin Riihiimäellä.

Kaikkien tapahtumien teossisällöt ovat luontevasti yleisöä osallistavia, mutta pakkoa tai painetta osallistumiseen ei ole -  esityksestä voi nauttia yhtä paljon myös katsomalla ja kuuntelemalla.

Dialogia!-sarja toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston , Hämeen rahaston  sekä Alfred Kordelinin säätiön  tuella. Hämeen rahasto on nostanut tapahtumasarjan alueen kärkihankkeeksi vuoden 2021 apurahapäätöksessä.

Taiteellisen suunnittelijan, Pia Freundin  kanssa sarjaa valmistelee Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Pia Kaulio , esikoisrunoilija ja tapahtuman apulaistuottaja Aino Krohn , muusikko ja tapahtuman tuottaja Taina-Maaria Rautasuo , Hämeenlinnan Kameraseura ry:n puheenjohtaja

Anita Lehtonen  ja valokuvaaja Terho Aalto .

 

LIPUT/KÄSIOHJELMA 25 €​

VARAUKSET ETUKÄTEEN: dialogiafestivaali(at)gmail.com 

TAI OVELTA TUNTIA ENNEN TAPAHTUMAA

Seuraa facebookissa

  • Facebook

Sunnuntai 28.8.2022, klo 16.00,

Hämeenlinnan Raatihuone

DIALOGIA!

 

Laulua, pianoa neljällä kädellä, uusia sävellyksiä,

improvisoitua runoa ja tanssia

Kunniavieras on englantilainen näyttelijä/runoilija Chrys Salt, jonka runoihin säveltäjä Ilari Laakso  on säveltänyt kaksi laulusarjaa. Niistä toinen saa nyt näyttämöllisenä versiona maailman ensi-iltansa. Nämä teokset on levytetty helmikuussa 2022, ja tilaisuus on myös levyn julkistamisjuhla. Niin levyllä kuin tässä tapahtumassakin teokset esittää sopraano Pia Freund , pianisti

Anna Laakso  ja runoilija Chrys Salt.

 

Pianisti Antti Hotti  tempaa Annan kanssa yleisön mukaan nelikätiseen kommunikointiin. Yleisö pääsee myös ehdottamaan aihepiirejä tai runosäkeitä Antille, joka improvisoi ne musiikiksi.

 

Rauhan puolesta ottaa kantaa englantilainen säveltäjä Katherine Gillham  yhdessä Chrys Saltin kanssa. Teokset Seaside   ja Bagdad   toteutetaan videotaiteen keinoin. Kokonaisuus täydentyy Annan ja Antin nelikätisesti tulkitsemilla ukrainalaissäveltäjien nostalgisilla kappaleilla.

 

Hämeenlinnalainen esikoisrunoilija Aino Krohn  ja Chrys Salt tuovat tapahtumaan finnbritt-akselin omalla dialogillaan. Kaksi kielialuetta, kaksi kulttuuria vuorovaikutuksessa. Tapahtumassa julkaistaan myös Aino Krohnin esikoisrunoteos.

 

Miten tanssin liikekieli kommunikoi runoimpron kanssa? Sen saamme nähdä ja kuulla, kun tähtitanssija Minna Tervamäki  ja runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen  luovat improvisoiden yhteisen teoksen, johon myös yleisö pääsee halutessaan mukaan!

LIPUT/KÄSIOHJELMA 25 €​

VARAUKSET ETUKÄTEEN: dialogiafestivaali(at)gmail.com 

TAI OVELTA TUNTIA ENNEN TAPAHTUMAA

DIALOGIA! -FESTIVAALIN
OHJELMA

28.8. | 18.9. | 9.10. 

Dialogia! -festivaali avaa uusia ovia musiikin, sanan, kuvan,

tanssin ja teatterin välillä. Hämeenlinnan Raatihuoneella voi viettää kiireettömän iltapäivän.

Tervetuloa! 


 

28.8. Dialogia-festivaali

Sunnuntai 18.9.2022, klo 16.00,

Hämeenlinnan Raatihuone

NÄKYVÄKSI!

 

Kuninkaan murhattuja vaimoja, naiseuden rasittavuutta ja ristipistoja

Toisen tapahtuman pääesitys on amerikkalaisen säveltäjä Libby Larsenin  teos 

Try Me Good King. Sen teksteinä ovat Englannin kuningas Henrik VIII:n vaimojen autenttisen kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat.

Englannin kuningas Henrik VIII (1491-1547) oli 17-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi liittoa päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa joutui mestattavaksi ja yksi kuoli lapsivuoteeseen. Avioliitot olivat poliittisia liiketoimia, mutta yleensä kaikki alkoi aina ihastumisella, jopa rakastumisella. Silti jokainen vaimo oli uhrattavissa, heidän kohtalonaan oli oikukas ja vallanhimoinen, häikäilemätön mies. Naisen arvo määrittyi hänen kyvyllään tuottaa miespuolinen perillinen - näin valta ja omaisuus pyrittiin säilyttämään suvun hallussa. 

Tässä kokonaisuudessa dialogia Larsenin teoksen kanssa käyvät Yhdysvaltojen edellisen presidentin huomiot naisista, kauneus- ja hyvinvointisektorin neuvot siitä, miten nainen voi säilyttää arvonsa työ- ja ihmissuhdemarkkinoilla sekä renesanssin ja barokin musiikki. Teoksen esitysdramaturgia ja ohjaus on 

Kati Outisen , koreografia Minna Tervamäen.

 

Try me Good King 

teoksen esiintyjät: 

Pia Freund, sopraano

Kati Outinen, näyttelijä

Minna Tervamäki, tanssija

Pauliina Fred, traverso ja nokkahuilu

Louna Hosia, viola da gamba

Petteri Pitko, cembalo

 

Teoskokonaisuuden teema sivuaa sattuvasti myös tänä päivänä yhteiskunnassa tapahtuvaa fyysisen ja henkisen väkivallan teemaa sekä naisen asemaa yleensäkin. Perheväkivaltaa tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa edelleenkin ja siihen liittyen mm. naisten kokema henkinen tai fyysinen väkivalta jää edelleen liian usein kohtaamatta, näkemättä.

 

Tapahtuman paneelikeskustelussa halutaankin saada myös yleisö spontaanisti miettimään, onko mikään muuttunut ja mitkä ovat taiteen ja taiteilijan mahdollisuudet ja vastuu tärkeiden teemojen nostamisessa esiin - miten taide voi tehdä näkyväksi. Paneelikeskustelun vetää toimittaja Johanna Korhonen . Taiteilijoiden lisäksi paneelikeskusteluun saamme mukaan Kanta-Hämeen Perhetyö ry:n turvakodin johtaja Jonna Niemelän  ja Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Karinsalon  sekä Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Pia Kaulion .

 

Sivusaleissa tapahtuu: valokuvaaja  Terho Aalto  ja muusikko Antti Paranko uovat Raatihuoneen sivusaliin äänimaailman ja valokuvasarjan joka käy sanatonta dialogiaan yleisön katseen alla. Samassa tilassa taiteen mahdollisuuksia tärkeiden aiheiden esiintuojana avaa Anita Lehtosen  aihepiiriä syventävien valokuvien näyttely, Viimeinen pisara .

 

Radikaalit Ristipistot rantautuu Raatihuoneen portaille; yleisö saa mahdollisuuden osallistua päivän teeman kirjontaan ristipistolapuin ja myös luoda anonyymisti omaa runouttaan magneettitaululle - parhaat esitetään taiteilijoiden toimesta! Hämeenlinnan Zonta-yhdistys  järjestää arpajaiset turvakotityön tukemiseksi.

LIPUT/KÄSIOHJELMA 25 €​

VARAUKSET ETUKÄTEEN: dialogiafestivaali(at)gmail.com 

TAI OVELTA TUNTIA ENNEN TAPAHTUMAA

18.9. Dialogia-festivaali
9.10.Dialogia -festivaai

Sunnuntai 9.10.2022, klo 16.00,

Hämeenlinnan Raatihuone

ELÄVÄKSI!

 

Kirjallisuus muuttuu musiikiksi, teksti muuttuu eläväksi, runo puhkeaa ääneksi

Kolmannessa tapahtumassa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja, kirjailija 

Sirpa Kähkönen, luo dialogin, Vihreä sali soi, yhdessä pianisti 

Kristian Attilan  kanssa. Sirpa lukee otteita uudesta teoksestaan Vihreä Sali, Kristian imrovisoi tekstin tunnelmiin ja ajatuksiin. Yleisö pääsee nauttimaan kahden taiteiijan dialogimatkasta mielen tiloissa ja historian tunnelmissa. Hämeenlinnalainen kuvataitelijia Kukka Pitkänen  osallistuu piirtämällä kirjan teemoihin.

 

Miten näyttelijä saa tekstin eläväksi? Mitä vaatii roolin valmistaminen? Miten toimii fyysinen dialogi lavalla? Näyttämötyön salaisuuksia avaavat näyttelijä Seela Sella  ja laulaja Pia Freund . Seelan pitkäaikainen luotto-ohjaaja Kari Paukkunen  osallistuu avaamalla lavadialogin syntyä ohjaajan näkökulmasta sekä keskustelemalla Seelan kanssa pitkän  ammattiuran kiemuroista ja lukuisista rooleista. 

 

Suomalaisen musiikin ja runouden äärellä ollaan kahdessa teoskokonaisuudessa:

 

Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän 

Seela Sella, runot

Pia Freund, laulu

Kristin Attila, piano

(Jean Sibelius, Toivo Kuula, Leevi Madetoja, Aino Sibelius, Katri Vala, L.Onerva)

 

Näin unta kesästä kerran  

Seela Sella, runot

Pia Freund, laulu

Louna Hosia, sello

Taina-Maaria Rautasuo, piano ja laulu

(Heikki Sarmanto, Olli Virtaperko, Eino Leino)

Esityksen yhteydessä julkaistaan kesällä 2022 äänitettävä Näin unta kesästä kerran levy.

 

Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Pia Kaulio  tuo tapahtuman jatkoille savolaisen lukupiirinsä - kunniavieraana tietysti 

Sirpa Kähkönen!

LIPUT/KÄSIOHJELMA 25 €​

VARAUKSET ETUKÄTEEN: dialogiafestivaali(at)gmail.com 

TAI OVELTA TUNTIA ENNEN TAPAHTUMAA

lDialogia logosarja A2.jpg
bottom of page