Teokset
_V4Q6887 BW RED tryme
_V4Q6770 2 BW RED
_V4Q6517 2 BL
_V4Q6874 2 BW RED tryme
_V4Q6985 2 CL BW

PIA FREUND​ - MINNA TERVAMÄKI - KATI OUTINEN - PAULIINA FRED - PETTERI PITKO - LOUNA HOSIA

"TRY ME GOOD KING"

“Olen kuullut kerrottavan, että pyöveli on erinomainen, ja minulla on kapoinen kaula.” (Anne Boleyn mestauslavalla 19. toukokuuta 1536)

 

Kuningas Henrik VIII (1491–1547) oli 14-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi avioliitoista päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa mestattiin, yksi kuoli lapsivuoteeseen. Viimeinen vaimoista selvisi, mutta kuoli nuoruudenrakkautensa aviopuolisona lapsivuoteeseen vain vuosi Henrikin kuoleman jälkeen.

 

Solmitut liitot olivat poliittisia liiketoimia. Jokainen liitoista kuitenkin alkoi ihastuksella, jopa rakastumisella. Jokaisen vaimon kohtalona oli oikukas ja vallanhimossaan häikäilemättömän johdonmukainen mies. Vaimot olivat uhrattavissa.

Try Me Good King

on moniaistillinen näyttämöteos väärästä vallankäytöstä

Amerikkalaisiin säveltäjiin lukeutuva Libby Larsen (s. 1950) valitsee teoksiinsa universaaleja aiheita. Hänen vuonna 2001 kantaesitetty laulusarjansa Try Me Good King perustuu Henrik VIII:n vaimojen kirjeisiin ja mestauslavalla lausuttuihin sanoihin. Säveltäjä sovitti teoksen Pia Freundin pyynnöstä sopraanolle ja periodi-instrumenteille. Teoksen musiikin lähtökohtana on mm. John Dowlandin, Thomas Campianin ja Michael Praetoriuksen lauluja 1500- ja 1600-luvuilta.

 

”Etsin kulttuurissamme esiintyviä ilmiöitä ja rakenteita. Yritän ymmärtää tänä päivänä kokemiemme ilmiöiden historian”, Larsen toteaa.

Teoksesta keväällä 2021 valmistuva näyttämöversio pohtii valtaa sekä suhtautumistamme sen väärinkäyttöön. Väärän vallankäytön kohteeksi joutuminen on tragedia riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta. Valtaa käsiteltäessä, käsitellään myös luottamusta.

 

Näyttämöversiossa näille naisille äänen antavat sopraano Pia Freund, tanssija-koreografi Minna Tervamäki ja näyttelijä Kati Outinen, joka vastaa myös kokonaisdramaturgiasta. Työryhmän muusikot Pauliina Fred (traverso ja nokkahuilut), Petteri Pitko (cembalo) ja Louna Hosia (viola da gamba) ovat ansioituneita vanhan musiikin ja periodisoittimien asiantuntijoita.

 

Teos yhdistää vanhaa ja nykymusiikkia, historiaa ja nykyaikaa, eri taiteenaloja ja aistikokemuksia. Esityksen yleisöllä on oma roolinsa sekä hääväkenä että mestausyleisönä, kun pöydällä ja sen ääressä nautitaan hääateria ja mestataan tarpeettomia kuningattaria.

 

Try Me Good King -näyttämöteos on noin tunnin mittainen ja väliajaton. Liikuteltavuutensa vuoksi se sopii erinomaisesti vierailuteokseksi sekä teattereihin että festivaaleille.

LISÄTIEDOT JA ESITYSTEN TILAUKSET >

Kuvat: Minna Hatinen

Esiintyjät

SOPRAANO

PIA FREUND

Pia Freund kuuluu maamme kansainvälisiin eturivin sopraanoihin. Monipuolinen laulaja tunnetaan erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina. Hän on yhtä lailla elementissään oopperalavoilla, suurten orkestereiden solistina, kamarimusiikin ja liedin äärellä sekä musiikkikirjallisuuden ja runouden tulkkina. Hän on tullut tunnetuksi erityisen heittäytyvästä muusikkoudestaan sekä jatkuvasti uusiutuvasta tavastaan kommunikoida eri taiteenalojen ja aikamme säveltäjien kanssa.

TANSSIJA-KOREOGRAFI

MINNA TERVAMÄKI

Minna Tervamäki on loistokkaan uran Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana tehnyt tanssija- koreografi. Hänen tanssillisen kielensä ytimessä on huippuunsa hiotun tekniikan avaaminen uudenlaisiin suuntiin, olipa keskustelukumppanina sitten jazz, flamenco, sirkus tai kuvataiteet. Tervamäki debytoi koreografina vuonna 2005 ensi-iltansa saaneella teoksella Something Else? Sittemmin hän on luonut runsaat parikymmentä teosta.

NÄYTTELIJÄ-OHJAAJA

KATI OUTINEN

Yli 50 elokuvaroolia tehnyt näyttelijä-ohjaaja Kati Outinen on tullut tunnetuksi erityisesti Aki Kaurismäen luottonäyttelijänä. Kolminkertaisesti Jussi-palkittu Outinen on kerännyt myös kansainvälisiä tunnustuksia, kuten Cannesin elokuvafestivaalin palkinto parhaasta naispääosasta 2002. Outinen on toiminut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyön professorina 2003–2013.

HUILISTI

PAULIINA FRED

Pauliina Fred on historiallisiin huiluihin erikoistunut freelance-muusikko, Helsingin Barokkiorkesterin soolohuilisti sekä Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen suunnittelija ja huilisti. Pauliina soittaa vakituisesti myös norjalaisissa barokkiorkestereissa (Barokkanerne, Paulus Barokk ja Nivalis Barokk Ensemble) ja on Bravade-nokkahuilukvartetin perustajajäsen. Fred on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona ympäri Eurooppaa, Aasiaa sekä Etelä-Amerikkaa. Pauliinan soittoa voi kuulla useiden levymerkkien julkaisuissa.

GAMBISTI

LOUNA HOSIA

Louna Hosia on helsinkiläinen vanhaan musiikkiin erikoistunut monipuolinen muusikko. Hän esiintyy vakituisesti sekä sellistinä että gambistina Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa, Ensemble Nylandiassa, Concerto Copenhagenissa sekä Cornucopia- ja Brú- yhtyeissä. Hosia opettaa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hosia on sahansoiton suomenmestari 2018.

CEMBALISTI

PETTERI PITKO

Cembalisti Petteri Pitko konsertoi aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona sekä soittaa Suomalaisessa barokkiorkesterissa (FiBO). Hän on Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen johtaja ja NOVIA-ammattikorkeakoulun vanhan musiikin lehtori. Pitko on esiintynyt Akademie für Alte Musik Berlinin, Zürichin kamariorkesterin, Tapiola Sinfoniettan ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina sekä kamarimuusikkona lukuisilla musiikkijuhlilla Suomessa, eri puolilla Eurooppaa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Esityksen tilaukset
 

TRY ME GOOD KING
Lisätiedot ja esityksen tilaukset

Petteri Pitko

050-3798651

petteri.pitko(at)gmail.com