top of page
Teokset
_V4Q6887 BW RED tryme
_V4Q6770 2 BW RED
_V4Q6517 2 BL
_V4Q6874 2 BW RED tryme
_V4Q6985 2 CL BW

PIA FREUND​ - MINNA TERVAMÄKI - KATI OUTINEN - PAULIINA FRED - PETTERI PITKO - LOUNA HOSIA

"TRY ME GOOD KING"
Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot

LATAA ESITYKSEN ESITTELY (pdf)>

“Olen kuullut kerrottavan, että pyöveli on hyvä, ja minulla on niin kapoinen kaula.”
(Anne Boleyn mestauslavalla 19. toukokuuta 1536)

 

Englannin kuningas Henrik VIII (1491–1547) oli 17-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi liittoa päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa mestattiin ja yksi kuoli lapsivuoteeseen. Avioliitot olivat poliittisia liiketoimia, mutta jokainen niistä alkoi ihastuksella, jopa rakastumisella. Silti jokainen vaimo oli uhrattavissa, ja naisten kohtalona oli oikukas ja vallanhimossaan häikäilemätön mies. Naisen arvo määrittyi hänen kyvyllään tuottaa miespuolinen perillinen – näin valta ja omaisuus pyrittiin säilyttämään suvun hallussa. 

 

Henrik VIII:n vaimojen autenttiset kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat ovat amerikkalaisen Libby Larsenin laulusarjan Try Me, Good King pohjana.
Pia Freundin aloitteesta säveltäjä muokkasi vuonna 2016 laulusarjasta version sopraanolle ja barokkihuilun, viola da gamban ja cembalon muodostamalle soitinyhtyeelle. Tässä produktiossa dialogia Larsenin teoksen kanssa käyvät Yhdysvaltojen entisen presidentin huomiot naisista, kauneuden- ja hyvinvointisektorin neuvot siitä, miten nainen voi säilyttää arvonsa työ- ja ihmissuhdemarkkinoilla sekä renessanssin ja barokin musiikki.  

 

Henrik VIII:n palatseissa kaikkialla soi musiikki, ja renessanssin hengessä koulutettu kuningas oli itsekin taitava säveltäjä. Vielä suurempaan kukoistukseen taiteet puhkesivat Henrikin tyttären, Englantia 45 vuotta hallinneen Elisabeth I:n kaudella 1500-luvun jälkipuoliskolla, jolta ajalta ovat tässä produktiossa kuultavat William Byrdin ja Tobias Humen kappaleet. Mukana on myös ranskalaista musiikkia, joka ranskan kielen ja tapakulttuurin ohella vaikutti vahvasti Englannin hovielämässä. 

 

Try Me Good King -näyttämöteos on noin tunnin mittainen ja väliajaton. Liikuteltavuutensa vuoksi se sopii erinomaisesti vierailuteokseksi sekä teattereihin että festivaaleille.

ESITYSDRAMATURGIA & OHJAUS: Kati Outinen
KOREOGRAFIA: Minna Tervamäki

ESIINTYJÄT:

Pia Freund – sopraano

Kati Outinen – näyttelijä

Minna Tervamäki – tanssija

Pauliina Fred – traverso & nokkahuilu

Louna Hosia – viola da gamba

Petteri Pitko – cembalo 

LISÄTIEDOT JA ESITYSTEN TILAUKSET >

KATSO TRY ME GOOD KING VIDEO (1min27s.)

Kuvat: Minna Hatinen

Esiintyjät

SOPRAANO

PIA FREUND

Pia Freund kuuluu maamme kansainvälisiin eturivin sopraanoihin. Monipuolinen laulaja tunnetaan erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina. Hän on yhtä lailla elementissään oopperalavoilla, suurten orkestereiden solistina, kamarimusiikin ja liedin äärellä sekä musiikkikirjallisuuden ja runouden tulkkina. Hän on tullut tunnetuksi erityisen heittäytyvästä muusikkoudestaan sekä jatkuvasti uusiutuvasta tavastaan kommunikoida eri taiteenalojen ja aikamme säveltäjien kanssa.

TANSSIJA-KOREOGRAFI

MINNA TERVAMÄKI

Minna Tervamäki on loistokkaan uran Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana tehnyt tanssija- koreografi. Hänen tanssillisen kielensä ytimessä on huippuunsa hiotun tekniikan avaaminen uudenlaisiin suuntiin, olipa keskustelukumppanina sitten jazz, flamenco, sirkus tai kuvataiteet. Tervamäki debytoi koreografina vuonna 2005 ensi-iltansa saaneella teoksella Something Else? Sittemmin hän on luonut runsaat parikymmentä teosta.

NÄYTTELIJÄ-OHJAAJA

KATI OUTINEN

Yli 50 elokuvaroolia tehnyt näyttelijä-ohjaaja Kati Outinen on tullut tunnetuksi erityisesti Aki Kaurismäen luottonäyttelijänä. Kolminkertaisesti Jussi-palkittu Outinen on kerännyt myös kansainvälisiä tunnustuksia, kuten Cannesin elokuvafestivaalin palkinto parhaasta naispääosasta 2002. Outinen on toiminut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyön professorina 2003–2013.

HUILISTI

PAULIINA FRED

Pauliina Fred on historiallisiin huiluihin erikoistunut freelance-muusikko, Helsingin Barokkiorkesterin soolohuilisti sekä Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen suunnittelija ja huilisti. Pauliina soittaa vakituisesti myös norjalaisissa barokkiorkestereissa (Barokkanerne, Paulus Barokk ja Nivalis Barokk Ensemble) ja on Bravade-nokkahuilukvartetin perustajajäsen. Fred on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona ympäri Eurooppaa, Aasiaa sekä Etelä-Amerikkaa. Pauliinan soittoa voi kuulla useiden levymerkkien julkaisuissa.

GAMBISTI

LOUNA HOSIA

Louna Hosia on helsinkiläinen vanhaan musiikkiin erikoistunut monipuolinen muusikko. Hän esiintyy vakituisesti sekä sellistinä että gambistina Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa, Ensemble Nylandiassa, Concerto Copenhagenissa sekä Cornucopia- ja Brú- yhtyeissä. Hosia opettaa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hosia on sahansoiton suomenmestari 2018.

CEMBALISTI

PETTERI PITKO

Cembalisti Petteri Pitko konsertoi aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona sekä soittaa Suomalaisessa barokkiorkesterissa (FiBO). Hän on Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen johtaja ja NOVIA-ammattikorkeakoulun vanhan musiikin lehtori. Pitko on esiintynyt Akademie für Alte Musik Berlinin, Zürichin kamariorkesterin, Tapiola Sinfoniettan ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina sekä kamarimuusikkona lukuisilla musiikkijuhlilla Suomessa, eri puolilla Eurooppaa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Anchor 1
TRY ME GOOD KING TILAUKSET

LISÄTIEDOT JA ESITYKSEN TILAUKSET

Petteri Pitko

050-3798651

petteri.pitko(at)gmail.com

ESITYKSET

TRY ME GOOD KING
Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot
 
Esitykset >

Esitykset ja lisätiedot
bottom of page