piaf.song(at)gmail.com +358 400 611 351
Teokset
![]() |
---|
PIA FREUND - MEERI PULAKKA - SANNI ANTIKAINEN - ADA FREUND - JANNE MARJA-AHO
KAMARIORKESTERI AVANTI! - ALIISA NEIGE BARRIÈRE KAPELLIMESTARI - ALEKSI BARRIÈRE OHJAUS
Kaija Saariaho: ÉMILIE -ooppera
Libretto: Amin Maalouf
(Kantaesitys Lyonin oopperassa 2010)
Ensiesitykset Suomessa: Avanti! Suvisoitto, Porvoo 2025
26.6. klo 19 (ensi-ilta)
28.6. klo 13
Varaa liput: Lippu.fi
Émilie du Châtelet
Kaija Saariaho: Émilie -ooppera
Libretto : Amin Maalouf
Kuka oli Émilie?
Hän oli koko nimeltään Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, Châtelet’n markiisitar.
Hän syntyi 17. joulukuuta 1706 Pariisissa, kuoli 10. syyskuuta 1749 Lunevillessä.
Émilie oli valistuksen ajan ranskalainen fyysikko, matemaatikko, kirjailija.
Hänellä oli rakkaus-suhteet mm Voltaireen ja Saint-Lambertiin. Hän oli myös taitava laulaja ja cembalisti, joka järjesti konsertteja kotonaan.
Sekä uhkapeluri!
Wikipedia väittää, että hän jäi suuren yleisön tietoisuuteen johtuen rakkaussuhteistaan merkittäviin tiedemiehiin - minä väitän, että hän jää muistoihimme erityisesti valtavan lahjakkaana tiedenaisena!
Emilié du Châtelet eli aikakautena, jota ranskalaiset kutsuivat nimellä Le siècle des Lumières, valojen vuosisata.Tällä viitattiin järjen valoon, jonka tuli ohjata tiedonhankintaa ja valaista ihmiselämän kaikkia osa-alueita. Valistusfilosofit uskoivat kehitykseen ja vaativat muutoksia moniin yhteiskunnallisiin epäkohtiin.
Ooppera kertoo Émilien viimeisistä päivistä, kamppailusta aikaa ja kuolemaa vastaan hänen yrittäessään saada valmiiksi teoksensa Isaac Newtonin vuonna 1687 julkaisemasta pääteoksesta Philosophiae Naturalis Principia Mathematica - Luonnonfilosofian matemaattiset perusteet. Émilie käänsi koko teoksen selkokieliseksi ranskaksi, sekä kommentoi ja suoritti kriittistä tarkastelua Newtonin uusista opeista. Tämä kaikki oli varsin uutta 1740-luvun Ranskassa.
Alkuvuodesta 1749 Émilie du Châtelet huomasi olevansa raskaana. Hän oli 42-vuotias ja pelkäsi, ettei selviäisi synnytyksestä. Niinpä hän alkoi tehdä valmisteluita siltä varalta, että kuolisi lapsivuoteeseen. Principian käännös ja kommentit oli saatava valmiiksi ennen lapsen syntymää. Syyskuun 4.päivänä hän synnytti tytön.
Vain muutamaa päivää aikaisemmin hän oli saanut valmiiksi käännöksen ja lisäämänsä selkokieliset artikkelit , jotka käsittelivät Newtonin taivaanmekaniikkaa, vetovoimateoriaa ja matematiikkaa.
Émilie du Châtelet menehtyi 6 päivää synnytyksen jälkeen.
Émilie du Châtelet tarkasteli oman aikansa luonnonfilosofian kenttää täysin ennakkoluulottomasti. Hän kykeni yhdistelemään ideoita, joita pidettiin toisilleen vastakkaisina, tutki tulen olemusta ja valonsäteitä, teki oivalluksen näkymättömästä valosta, ultraviolettivalosta!
Émilie du Châtelet’ta kiinnosti myös vitalismi, etiikan ja lääketieteen kysymykset, aistien toimintaperiaatteet ja tunnepsykologia. Hän yritti suurten 1600-luvun filosofien tapaan luoda filosofisen kokonaisteorian, joka selittäisi maailmankaikkeuden fyysisen rakenteen ja inhimillisen käyttäytymisen perusteet.
Saariahoa kiehtoi Émilie du Châtelet’ssa hänen ristiriitaisuutensa ja mittavat saavutuksensa aikana, jolloin naisten odotettiin vain hankkiutuvan hyviin naimisiin.
Pia Freundin ajatuksia:
”Se, että luomme nyt uuden version Kaija Saariahon oopperasta Émilie, juontaa juurensa muutaman vuoden taakse, jolloin keskustelin Kaijan kanssa mahdollisuudesta dramatisoida hänen orkesterilaulusarjansa Émilie. Kaija innostui asiasta, mutta emme kuitenkaan ehtineet sitä toteuttaa.
Asia nousi uudelleen esiin ja ajankohtaiseksi, kun viulisti Linda Suolahti ja Kokonainen ry inspiroituivat kysymään yhdistystäni Dialogia! ry:tä yhteistyökumppaniksi hakemaan Uudet Klassikot -apurahaa. Ehdotin Lindalle teokseksi Émilietä. Kolmanneksi yhteistyötahoksi nousi Kamariorkesteri Avanti!
Jo ensimmäisessä työryhmämme palaverissa ohjaaja Aleksi Barrière kysyi, miksemme tekisi koko oopperaa laulasarjan sijaan.
Tottakai! Ilmiselvää oli, että Émilien monet hahmot olivat vain odottaneet esille pääsyä!
Nyt monodraamasta kasvaa huikea kokonaisuus, jossa on useita Émilie-hahmoja, useita aikatasoja, sekä psyykkeen kerroksellisuutta.
Minua puhuttelee tässä oopperassa luonnollisesti Émilie du Châtelet’n kohtalon traagisuus - mutta vielä enemmän hänen voimansa ja peräänantamattomuutensa.
Ooppera toteutetaan Uudet Klassikot -apurahalla
Ohjaajan sanat:
“Émilie on yksi monesta teoksesta, joissa Kaija Saariaho tavoittelee jotakin, jota on pidetty mahdottomana: intiimiä oopperakokemusta. Monodraamamuoto, sinfoniettakokoonpano ja elektroniikka vähentävät solistin ja yleisön välisiä esteitä ja kynnyksiä – mutta kooltaan Émilie ei kuitenkaan ole kamariooppera, jos tällä tarkoitetaan näyttämöteosta joka on toteutettavissa kamarimusiikista tutuissa olosuhteissa. Émilie on oopperaa: 70 minuuttia, isoin elein avautuvaa musiikillista draamaa ja intohimoa, ja vielä rehevästi ja värikkäästi orkestroitua sellaista. Mutta se sijoittuu kokonaan tieteilijä-filosofin työhuoneeseen, jossa hän viettää yksin viimeisiä elinpäiviään: eli suorastaan hänen päähänsä, mahdollisimman lähellä ajatuksia ja tunteita joita ihminen ei tavallisesti edes kuiskaa.
Pyrimme tässä produktiossa keksimään Émilie-teoksen paradoksaaliselle muodolle sopivan toteutuksen, joka mahdollistaa myös teoksen avautumisen uusille yleisölle: musiikkiteatteria ihmisen mittakaavalla. Esiintyjien ja yleisön väliin ei tule monttua. Soittajat ja henkilöhahmot hengittävät samassa avarassa tilassa, joka pystyy taipumaan sekä konkreettisiin että abstrakteihin ilmaisuihin, valaistuksen ja videon keinoin. Esiintyjät kertovat samaa tarinaa monesta näkökulmasta: Émilien hahmoa esittävät kaksi sopraanoa, yksi tanssija, ja orkesterin cembalisti – neljä eri sukupolvien naista jotka ilmaisevat erilaisia fasetteja kompleksista persoonasta, tiedenaisesta, joka oli myös muusikko, laulaja, rakastaja, uhkapeluri, äiti. Heidän välinen dialogi on keskeinen ja muodostaa illan kaaren, mutta mukaan tulee myös Émilien elämän miehiä edustava miestanssija, välttämätön osa hänen sisäistä planetaariota. Émilie du Châtelet’n elämä kertoo tieteestä joka on filosofiaa, järjestä joka on tunteikasta. Ehkä hänestä voidaan tosiaan esittää suuri ooppera, joka on myös intiimi kokemus.”
-Aleksi Barrière
Taiteellinen suunnitteluryhmä:
sopraano Pia Freund, viulisti Linda Suolahti, ohjaaja Aleksi Barrière, kapellimestari Aliisa Neige Barrière, sopraano Meeri Pulakka, tanssitaiteilijat Ada Freund ja Janne Marja-aho, pukusuunnittelija Satu Muurinen, maskeeraaja Alisa Kaksonen-Balbontin
Kamariorkesteri Avanti!
Aliisa-Neige Barrière, kapellimestari
Kokoonpano
Kaija Saariaho: Émilie -ooppera
Avanti! Suvisoitto, Porvoo 2025
26.6. klo 19 (ensi-ilta)
28.6. klo 13
PIA FREUND, SOPRAANO
MEERI PULAKKA, SOPRAANO
SANNI ANTIKAINEN, CEMBALO
ADA FREUND, TANSSI
JANNE MARJA-AHO, TANSSI
KAMARIORKESTERI AVANTI!
ALIISA NEIGE BARRIÈRE, KAPELLIMESTARI
ALEKSI BARRIÈRE, OHJAUS
ÉTIENNE EXBRAYAT, VALOSUUNITTELU
TIMO KURKIKANGAS, ÄÄNISUUNNITTELU JA LIVE-ELEKTRONIIKKA
ALISA KAKSONEN-BALBONTIN, MASKEERAUS
SATU MUURINEN, PUKUSUUNNITTELU
Lisätiedot
TUOTANTO
KOKONAINEN RY, Kamariorkesteri Avanti! ja Dialogia! ry,
Uudet Klassikot -apurahalla
Linda Suolahti
koollekutsuja, tuotantovastaava
Sera Syvänen
projektikoordinaattori
Anni Kallioniemi
mediavastaava
ENSIESITYKSET
Avanti! Suvisoitto, Porvoo 2025:
26.6. klo 19 (ensi-ilta)
28.6. klo 13
Kurkistus ÉMILIE -oopperan harjoituksiin
AVANTI!:n ja Kaija Saariahon verkkosivuilla lisää teoksesta
https://saariaho.org/works/emilie/
Avantimusic sivusto:
Lähteet:
Marjo J. Nurminen Tiedon tyttäret (wsoy)
Aleksi Barrière